Ґендерне бачення відновлення України

04.08.2023

Ґендерне бачення відновлення України передбачає, що всі можливості, заклади, послуги, ресурси відкриті для всіх людей (дівчат і хлопців, жінок і чоловіків), і стереотипи щодо жінок і чоловіків не визначають суспільні ролі та очікування (ґендерна інклюзія).

Ґендерна інклюзія відбудови забезпечується трансформативним процесом через кожну сферу за допомогою впровадження інструментів експертної участі і впливу та доступу до ресурсів. Трансформативність процесу відновлення означає, що під час відновлення усуваються структурні перешкоди, які унеможлювлювали або обмежували доступ певних груп людей (дівчат і хлопців, жінок і чоловіків) до тих чи інших можливостей, закладів, послуг і ресурсів.

Пріоритезація ґендерного бачення відновлення України зосереджується на відновленні людського капіталу для відновлення інфраструктури і економіки.

Ґендерна інклюзія для ЛЮДСЬКОГО КАПІТАЛУ передбачає:

  • Рівні можливості повної участі та розвитку через доступ до підтримки і охорони здоров’я (включно з ментальним), освіти протягом життя (формальної, неформальної, неформалізованої), засобів самореалізації, підприємництва, зайнятості, реалізації прав із відновленням довіри до судової влади тощо із справедливим розподілом всіх необхідних людині ресурсів
  • Цінування і врахування різноманітності (визнання цінності і повага до кожної людини, диференціація і врахування потреб у доступі до ресурсів у кожній сфері життя за максимальним переліком можливої різноманітності)
  • Просування рівності як один із компонентів досягнення цілей організації (внутрішня політика рівності включно із свободою від насильства)

 

Підготувала: Олена Суслова