Ідея Жанни Озірної

25.01.2013

Календар з відривними листками - популярна за радянських часів річ. Товстенький прямокутничок з пожовклими листками висів мало не в кожній квартирі чи будинку. Він нагадував своїм власниками про день тижня чи важливу дату, сонячне затемнення чи навіть про погоду. Але найцікавіше зазвичай було на звороті. Там вміщали все підряд - анекдотів, рецепти закруток, поради господаркам, дні народження видатних людей.
Нині такі календарі на щодень замінили великі, глянцеві, з банальним пейзажним фото на кожен місяць.

Я пропоную створити такий календар про сміливих, яскравих, розумних жінок - відомих і не дуже. Він оминатиме загальноприйняті "червоні дати" та відзначатиме винятково дні народження жінок, які кинули виклик світові - і зуміли його змінити.

Календар матиме сучасний лаконічний дизайн та якісний папір. На лицьовому боці - дата, фото жінки та рік її народження (та смерті). На зворотньому боці - найцікавіше та найважливіше з біографії.
Перфорована лінія відриву дасть можливість дарувати кожну сторіночку як імпровізовану листівку, або закладку до книги, або просто як особливий маленький подарунок.

Наразі я працюю над наповненням сітки календаря. В кожному місяці маю вже по 7-9  днів народження.Я ретельно підбираю постаті, хоч і орієнтуюсь на власний смак.  Серед жінок - мисткині, філософки, режисерки, винахідниці, письменниці, вчені, акторки, військові, дослідниці, лікарки, барменки, авантюристки та просто ті, котрі прожили непересічне та незабутнє, сповнене пригод і великих справ життя. Кожна з них доклала зусиль, щоби зламати бодай один прут у клітці пасивної ролі жінки.

Ця ідея є моїм оригінальним творінням. На жаль, не можу додати візуального матеріалу, проте сподіваюсь, що мій опис вичерпний.