Про комунікацію від/для здорової людини/структури/країни

20.01.2022

Лонграйти у фб – це не моє, проте…

Про комунікацію від/для здорової людини/структури/країни

Я відвідала не менше 30 разів не менше 10 різних міст, які знаходилися у сейсмонебезпечних зонах і вже відчули на собі смертельні наслідки цих природніх явищ. В Лос-Анджелесі це, приміром, сталося 1994, а у Сан-Франциско – 1906.
Ти можеш не знати їх проблеми, коли прибуваєш, проте вже у ліфті готелю, у тебе в кімнаті буде чітка коротка інструкція – як поводитися, якщо буде землетрус, чого треба уникати.

За ці 30+ разів лише раз я потрапила під землетрус. Це було у Джакарті, ввечері, у готелі. Я зрозуміла, що то землетрус, хоча поштовхи були легенькі (+-3 бали), бо вже знала по Києву, як це виглядає. Моя українська колежанка жила трьома поверхами вище, її хильнуло більше, вона не знала, що це – полізла під ліжко, бо думала, що там хтось є. Можна з цього посміятися, а можна засмутитися, бо коли б поштовхи тривали і були міцніше…

Хто готує інструкції? ДЕРЖАВА! Бо вона відповідальна за безпеку тих, хто можу потрапити у НЕБЕЗПЕКУ.

У школах (може, й дитсадках) вчать більш детально – як діяти, куди звертатися, що робити у випадках руйнівного. В кожній громаді є чіткий перелік контактів, куди звертатися, щоби уникнути чи подолати проблеми, пов’язані зі стихією.
В жодному з подібних документів я не бачила чогось на кшталт гречки і сірників…

Бо це ж врешті про наш «землетрус»…

Я чекаю, що МОЯ ДЕРЖАВА скаже (хто це буде – не має значення. Може, краще нормальна людина зі структури, ніж невіглас при посаді) – Олено, у тебе в будинку є бомбосховище. Ми перевірили – там зараз ігровий клуб, що духом не чув про те, що вони мають зробити у випадку НС, а саме – вже повісити на дверях, що це є бомбосховище в умовах артобстрілу чи інших подібних ситуацій, дати телефон відповідальної людини за це і повідомити, як швидко вона прибуде, коли буде потреба (хто зна також, хто про цю потребу повідомить). А ще ця адекватна (!) державна особа скаже багато інших практичних речей. Припустимо… у Швеції подібну інструкцію зробили давно, щоби люди не тривожилися, а в Ізраїлі, що тривалий час живе в умовах безпекової напруги, діток у дитячих садочках вчать, як поводитися, якщо… вони випадково зачинилися у квартирі, а батьки не можуть потрапити всередину; щось загорілося вдома чи дорослим поруч стало погано…то і ми вам розповідаємо, що ми, ДЕРЖАВА, готуємося, думаємо, дбаємо, а не кажемо вам – нужна проста перестать паніковать ☹

А. ну і про паніку!
Пакистанський економіст, політик і теоретик міжнародного розвитку, Махбуб-уль-Хак (Mahbub ul Haq), вперше звернув глобальну увагу на концепцію безпеки людини в Доповіді Програми розвитку ООН про людський розвиток 1994 року і намагався вплинути на Всесвітній саміт ООН з питань соціального розвитку в Копенгагені 1995 року. Визначення Доповіді ПРООН про людський розвиток 1994 року щодо людської безпеки стверджує, що сферу глобальної безпеки слід розширити, включаючи загрози в семи областях:

Економічна безпека - Економічна безпека вимагає гарантованого основного доходу для людей, як правило, від продуктивної та винагороджувальної роботи або, в крайньому випадку, від мережі фінансової безпеки.

Продовольча безпека - Продовольча безпека вимагає, щоб усі люди в будь-який час мали як фізичний, так і економічний доступ до основної їжі. Загальна доступність продуктів харчування не є проблемою, скоріше проблемою є поганий розподіл продуктів харчування та недостатня купівельна спроможність.

Безпека здоров’я - охорона здоров'я має на меті гарантувати мінімальний захист від хвороб та нездорового способу життя. Сьогодні хронічні захворювання, пов’язані зі способом життя, є провідними вбивцями у всьому світі. Часто це пов’язано з неправильним харчуванням та недостатнім доступом до медичних послуг, чистої води та інших предметів першої необхідності.

Екологічна безпека - Екологічна безпека спрямована на захист людей від коротко- та довгострокових руйнувань природи, техногенних загроз природі та погіршення природного середовища. Глобальне потепління є ще одним питанням екологічної безпеки.

Особиста безпека - Особиста безпека спрямована на захист людей від фізичного насильства, чи то від держави чи зовнішніх держав, від насильницьких осіб та субдержавних суб'єктів, від домашнього насильства тощо.

Безпека громади - Безпека громади має на меті захистити людей від втрати традиційних стосунків та цінностей та насильства на етнічному грунті.

Політична безпека - Політична безпека стосується того, чи живуть люди в суспільстві, яке шанує їх основні права людини. Поряд з репресіями осіб та груп, уряди можуть спробувати здійснювати контроль над ідеями та інформацією.

Прочитали уважно? Нічого не бракує? Бракує! Тут нема емоційної безпеки. Це саме те, на що спрямована сьогодні левова частка атак російських сил небезпеки.

І…

Якщо ми не чуємо конкретних слів і дій від державної машини – нам не вперше самоорганізовуватися.
Ставаймо поруч сестри і брати по самоорганізації!

 

Посилання на пост в facebook