Стипендіатка 2020 року

25.06.2020

Інформаційно-консультативний жіночий центр щороку оголошує про конкурс на здобуття стипендії імені Олени Семіколенової для дослідниць/дослідників України на короткострокове навчання або проведення досліджень, інші ініціативи, які сприятимуть реалізації принципу ґендерної рівності в українському суспільстві.

Цього року конкурс було оголошено 8 травня і стипендіаткою обрано Марину Пугачову.

В рамках конкурсу Марина планує провести аудит безпеки територій, розташованих в зоні проведення АТО/ООС (на півдні Донецької області) з урахуванням ґендерного компоненту.

Марина Пугачова – голова ГО «Маріупольська асоціація жінок «Берегиня», членкиня ГО «Союз Українок», правозахисниця, історикиня. Фахово залучена до роботи третього сектору з 2011 року. Досвід дослідженнь з питань демократизації, рівня дискримінації ВПО в приймаючих громадах. Є авторкою першого дослідження в Україні «Рівень домашнього насильства відносно жінок, які живуть на лінії розмежування в період військових дій на сході України» (2016 рік), та наступних досліджень 2018 та 2019 років.

В 2015 році організувала в Маріуполі перший волонтерський центр, який працював з ВПО на засадах кейс менеджменту (кейс менеджери, юристи ,психологи), який почав з 2016 року надавати допомогу мешканцям населених пунктів, розташованих по лінії розмежування шляхом роботи виїзних кабінетів.

Варто зазначити, що такий аудит Марина Пугачова зі своєю командою вже проводить понад року. Так, вже проведено аудит в с.Винограде, мт.Мирне, с.Сопіно та с.Грантітне.

За результатами спільних дій було зроблено освітлення центральних вулиць, приведено у відповідний стан центральні вулиці та  вирішено питання з автобусним сполученням. За рекомендаціями ГО «МАЖ «Берегиня» двічі на місяць в приміщенні сільради представники патрульної поліції проводять профілактичну та консультаційну роботу.

Довідково про ініціативу можна почитати тут.